Dijabetesna stopala
Dijabetesna stopala
Ljudi koji pate od dijabetesa su više u riziku od formiranja ulkusa jer jedan od simptoma njhove kliničke slike jeste suva koža stopala . Suva koža postaje rizik za prodiranje bakterija i stvaranje infekcije koja može rezultirati komplikacijom. Stoga je od suštinske važnosti da ako imate dijabetes redovno pregledate vaša stopala i održavate vaša stopala u dobrom stanju.
Prvi korak
Dobra svakodnevna nega stopala i održavanje dobrog stanja su od suštinske važnosti. To je najbolje da se radi u isto vreme svakog dana i trebalo bi da uključuje sledeće:

- Pranje nogu
- Hidriranje kože
- Provera da li postoje povrede ili promene, na primer crvenilo, oštećenje ili zadebljalu kožu.
Drugi korak
Nosite odgovarajuću obuću i čarape. Zadebljana koža može da se nagomila na oblastima gde se vaše cipele ili čarape taru o kožu. Rizik od ovoga se može smanjiti nošenjem cipela koje dobro pašu i koje nogama daju potporu. Takođe bi trebalo da izbegavate da nosite cipele bez čarapa.
Treći korak
Obratite pažnju na nokte na nogama. Nokte na nogama bi trebalo da redovno sečete grickalicom ili da ih turpijate. Trebalo bi da ih sečete ili turpijate ravno da bi se izbeglo urastanje noktiju.
Četvrti korak
Odmah se pozabavite problemima. Ako uočite probleme, odmah nešto preduzmite i ne odlažite da potražite profesionalnu pomoć.